Blog

Leven in balans: 5 tips voor een duurzaam leven

Bij duurzaamheid denk je misschien aan grote landelijke projecten zoals windmolens, zonnepanelen en recylage, maar duurzaamheid gaat ook over de kleine dingen in jouw leven. Door te focussen op de lange termijn en te kiezen voor een meer duurzame levensstijl creëer je bovendien rust en breng je jouw leven meer in in balans.  

5 tips voor een duurzaam leven

Denk je soms dat het geen verschil maakt of jij wel of niet duurzaam leeft? Onthou dan: grote veranderingen, beginnen klein. Een meer bewuste levensstijl kan bovendien bijdragen aan jouw eigen geluk. Wil je het eens proberen? Hieronder geven we 5 tips voor een duurzaam leven

Even offline zijn kan geen kwaad

Leg je smartphone, laptop of iPad weg en lees in plaats daarvan een boek, maak een wandeling of ga sporten. Je bespaart elektriciteit én je komt tot rust doordat de voortdurende prikkels van berichtjes, e-mails en social media updates even wegvallen. 
 
Ben je gewend bent om vlak voordat je gaat slapen nog even op je gsm te kijken? Probeer dit dan zeker te vermijden, want het licht van het beeldscherm remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine af. Lees hier onze tips voor een goede nachtrust.    

Deel spullen

Het delen van spullen is een goede tip voor iedereen die een meer duurzaam leven wilt. Door minder zelf te kopen bespaar je geld en ga je de overconsumptie tegen. Het zorgt er bovendien voor dat je nieuwe mensen leert kennen. 
 
Wil je beginnen met het delen van spullen? Er zijn verschillende websites die het delen gemakkelijk maken, hier vind je een overzicht van verschillende bestaande initiatieven

Repareer spullen

Kapotte spullen weggooien? Vaak is dat nergens voor nodig. Je kan ze eenvoudig laten repareren in een Repair Café. Met de hulp van vrijwilligers repareer je jouw elektrische apparaat, kledingstuk of fiets. Een leerzame ervaring, die waarschijnlijk voor een veel bevredigender gevoel zorgt dan het kopen van een nieuw product.
 

Eet minder vlees

De productie van vlees is zeer belastend voor het milieu. Minder vlees eten is daarom een goede manier om bij te dragen aan een duurzame toekomst. Het is daarnaast beter voor jouw gezondheid. Uit onderzoek blijkt steeds duidelijker dat de verzadigde vetten en het heemijzer in rood vlees de kans op dikkedarmkanker aanzienlijk vergroten. 
 
De gezondheidsraad adviseert daarom om niet meer dan 500 gram rood vlees per week te eten. Vind je het moeilijk om vegetarisch te koken? Hier vind je praktische tips om minder vlees te eten

Stap op de fiets

De wagen is gemakkelijk, maar ook slecht voor het milieu. Probeer daarom vaker de fiets te pakken of het openbaar vervoer te nemen. Onderzoek toont bovendien aan dat fietsers over het algemeen beter in hun vel zitten dan autogebruikers
 
Wil je ook beginnen met fietsen? Lees hier waar je op moet letten bij het kiezen van jouw stalen ros
 

Meer balans in je leven

Wil je naast deze tips voor een duurzaam leven graag nog meer tips om je leven in balans te brengen? Mindfulness kan je helpen om je aandacht bewust te richten. En ook gezond eten draagt bij aan een goed gevoel, een diëtist helpt je om evenwichtig te eten. 
 
 

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Maand zonder alcohol: de voordelen

Maand zonder alcohol: de voordelen

Blog 27 februari 2018

Tournée Minérale: klinkt je dat bekend in de oren? Dit initiatief van Stichting tegen Kanker en de DrugLijn had als doel om in februari 2018 één maand zonder alcohol door het leven te gaan. En dat heeft heel wat meer voordelen dan je zou denken.

Wat te doen bij griep

Wat te doen bij griep

Blog 21 februari 2018

Tijdens de jaarlijkse griepperiode, van oktober tot april, is de kans op besmetting met het griepvirus het grootst. We bespreken hier de verschillende griepsymptomen; vertellen je of je medicatie kan nemen, en geven advies over de griepvaccinatie.

Maand zonder alcohol: 5 tips om vol te houden

Maand zonder alcohol: 5 tips om vol te houden

Blog 4 februari 2018

Op 1 februari is Tournée Minérale van start gegaan. Dit initiatief van Stichting tegen Kanker en de DrugLijn daagt 100.000 Belgen uit om een maand zonder alcohol in te lassen. Natuurlijk kent een maand zonder alcohol ook moeilijke momenten, daarom enkele tips om het vol te houden tot eind februari!

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

Onlinekantoor

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

Onlinekantoor